Diabetes

I morgen skal jeg ta diabetes prøven på ny, så jeg sitter å leser på den nå. Jeg må kunne det, men er ikke sikker på om jeg får gode karakterer uansett. Så skriver litt ned her jeg slik at jeg kan huske litt med å skrive også. Kanskje dere lærer noe om diabetes da.

Diabetes type 1:

- Insulinproduserende cellenr er ødelagt, og kroppen sitt immunforsvar tror at betacellene (det som utsondrer insulin) er fremmede og da ødelegger de dem.
- Årsaker er autoimmun reaksjon, arv, kosthold, virusinfeksjon, livsstil.
- Kalles ofte ungdomsdiabetes pga den oppstår flest hos barn og undgom. Den blir behandlet med insulinsprøyte, og får de ikke behandling er det alvorlig.

Diabetes type 2:
- Insulinen virker ikke eller så produserer det for lite insulin. Sukkeret hoper seg opp i blodbanen og da vil det bli for høyt blodsukker.
- Årsaker er arv, overvekt, livsstil, kosthold og lite fysisk aktivitet.
- Kalles ofte alderdomsdiabetes pga det er som regel de over 40 år som får den. Den blir behandlet med tabletter og omlegging av livsstilen, og etterhvert kan noen bli insulintrengende.

Symptomer på diabetes:
- Høyt blodsukker
- Kløe nedentil
- Tretthet
- Tørste
- Sukker i urin
- Ketonlegemer i urin
- Hyppige vannlatinger

Blodsukkermåling:
- Blodsukkeret skal være på 4-6 på vanlige personer og hos de med diabetes skal den være 4-6 før måltid, og under 10 etter måltid.

Symptomer på høyt og lavt blodsukker:
- Høyt blodsukker: Kløe nedentil, hyppig vannlating, tørste, nedsatt bevissthet, nedsatt almenntilstand, synsforstyrrelser og vekttap. Kan føre til diabeteskoma. Da er sykdommen ute av kontroll. Symptomene på diabeteskoma er blek, kvalm, rask puls, lavt BT, økt urinmengde, dyp og rask resp., oppkast. De må få insulin intravenøst og det normaliserer blodsukkeret.
- Lavt blodsukker (føling): hodepine, hjertebank, urolig, kaldsvetter, sultfølelse. Når en med diabetes får føling må du smøre honning eller noe annet søtt på leppen eller under tungen på personen med diabetes.

De langerhanske øyer:
- Det er en gruppe av celler i pancreas som er ansvarlig for at hormoner utsondrer i blodet.
- 50 mosjonelle celler som består av tre celletpyer: alfaceller (prod. glukagon), betaceller (utsondrer insulin) og deltaceller (utsonderer somatostatin).

Hva som skjer i kroppen når diabetes oppstår:
Hormonet insulin produseres i bukspyttkjertelen. Den produserer også bukspytt som tømmes i tolvfingertarmen og er med på å bryter ned næringsstoffer. Insulinet produseres i betacellene og utskilles direkte fra blodet.

Dette skjer ved diabetes:
Insulinet produseres ikke, evt. litt. Dermed virker det ikke på cellene i kroppen. Da kommer heller ikke sukkeret inn i cellene, men flyter rundt i blodbanen. Blodsukkert stiger->cellene får ikke energi->kroppen begynner å forbrenne fettstoffer og protein for å skaffe energi.

Insulinets hovedoppgaver:
- Regulerer omsetningen av karbohydrater, fett og protein.
- Sørger for at kroppens muskel og fettceller tar opp sukker fra blodet etter måltidene

Behandling av diabetes:
- Holde blodsukkeret stabilt
- Insulin
- Tilpassing av kosthold
- Egeninnsats og motivasjon
- Regelmessig mosjon
- Blodsukkersenkende medikamenter

Senkomplikasjoner:
- Hjerte og karsykdommer
- Alvorlige fotsår
- Endring i små blodkar i øyne, nyrer og nerver

Akutte komplikasjoner:
- Hypoglykemi (lavt bl.s.)
- Hyperglykemi (høyt bl.s.)

Har alltid vært glad i dyr jeg.

Kjenner du noen med diabetes?

2 kommentarer

Synne

01.03.2010 kl.20:29

Åhherregud.. LYKKE TIL! Virka jo skikkelig komplisert.. Eller så er det det at jeg bare ikke forstår men på sånn xD

firebarnsmamma

04.03.2010 kl.12:07

Heisann. Jeg kjenner en med diabets, datteren min har det. Hun har diabetes mellitus type 1. Er det noe som helst som du lurer på er det bare å spørre meg eller min datter Rebecca. Hun har også blogg:-)

Lykke til på prøven da.

Skriv en ny kommentar

Caroline

Caroline

22, Karmøy

Samboer med verdens beste Marius. Kjøpte hus sammen våren 2014. Fagbrev som barne- og ungdomsarbeider. Eget fotostudio. Canon eos 70d. Canon Ixus 155. Bildene jeg tar kan dere se på fotocaro.no eller på fotocaro på facebook.

Stikkord:

Kategorier

Arkiv

hits